Kadın-Erkek Ayrımından Öte Canların Birlikteliği Anlayışındayız
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi, Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, (İKÇÜKAM) Kadın ve Aile Çalışmaları Öğrenci Topluluğu (İKÇÜKAT), Türk İslam Arkeolojisi Öğrenci Topluluğu,(İKÇÜ TİAR) İKÇÜ Sanat Topluluğu, Tire Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Çiğli Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü paydaşlığında düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinde kadın teması, akademik, kültürel ve sanatsal alanlarda tartışıldı.
“Selçuklulardan Cumhuriyete Kadın” konferansı ile başlayan etkinliklere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlu Aytemir, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman, Tire Halk Eğitim Merkezi Müdürü Adnan Güven’in katıldığı program, Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü öğretim elemanlarının sunduğu, tarihimizdeki kadın söz ve bestekârlarının eserlerinden oluşan müzik dinletisi ile başladı.
Açılışta konuşan İKÇÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Fatma Akkuş Yiğit, tarihi kadınların ve erkeklerin ortak tecrübeleri olarak okumak gerektiğini vurgulayarak; bunun da tarihin yazılımına kadınların etkin katılımıyla mümkün olacağını söyledi. Klişelerin ötesinde, kadınların tarihin her katmanında yer aldığını söyleyen Merkez Müdürü Doç. Dr. Fatma Akkuş Yiğit, “Bizim kültürümüzde kadın üretkendir, kilimdeki desende, yemenideki oyada, vatan savunmasında cephelere taşınan top mermilerinin alın terinde, arkamızdan okunan her bir duada kadının emeği, yüreği ve gayreti vardır. Bu kültürel şuur ile kadımızın bu topraklardaki gücünü hatırlayarak geleceği inşa ederken; gerek dünyanın yaşadığı dijital dönüşüm süreci ve teknolojik yapılanma gerekse de sosyal bilimler alanındaki gelişmeleri, yine içinde kadının emeği olan üretim yapımızla başaracağız. Bu süreçteki rehberimiz güçlü kadınla güçlenen aile ve toplum olmalıdır. Bu şuurla geleceğin Türkiye’sinin inşasına hep birlikte omuz vereceğiz” diye konuştu.
Kadın-Erkek Ayrımından Öte Canların Birlikteliği Anlayışındayız
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe de kültür ve medeniyetimizde kadına verilen değerin yadsınamaz bir gerçek olduğunu aktardı. Toplumların çekirdeğini kadının oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Gökçe, tüm medeniyetlerin inşasında kadının çok önemli roller üstlendiğini söyledi. Prof. Dr. Gökçe, “Bizim bakış açımızda kadın ve erkek ayrımından öte canların birlikteliği vardır. Birlikte yönetme, yan yana olma, omuz omuza duruş sergileme geleneğimizin ayırıcı özelliklerindendir. Bugün gelişmiş olarak nitelenen medeniyetlerin günahın sebebi olarak gördüğü kadınlar, bizim töremizde erkin ortağı ve yönetsel kararların belirleyici unsuru olmuştur. Tarihimizdeki bilinen eski değerlere ışık tutan Orhun Kitabelerinden başlayarak takip ettiğimizde bunun hiçbir zaman değişmeden devam ettiğini görürüz.” dedi.
Ülkemizin Stratejisine Katkı Veren Kadınlarımıza Minnettarız
Bizi biz yapan tüm medeniyet ağacımızda kadının her noktada asli unsur olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gökçe, “Geçmişte çadırın reisi, divanın asli üyesi, sarayın hâkimi olan kadınlar, medeniyetlerimizin siyasi, ekonomik, sosyo-kültürel hayatında önemli sorumluluklar almış, almaya da devam etmektedir. Günümüzde de çok sayıda başarılarla ülkemizin stratejisine katkı veren kadınlarımıza takdirlerimizi ve şükranlarımızı arz ediyoruz. Üniversitemiz yönetiminde görev alan tüm çalışma arkadaşlarımıza, öğretim üyelerimize ve tüm kadın çalışanlarımıza teşekkürü borç biliyoruz. Kadın ve şiddet kelimelerinin yan yana gelmediği yarınlarımızın başlangıcı olması temennisiyle 8 Mart’ı kutluyor, etkinliklerimizde emeği geçen tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Konferans Doç.Dr. Sema Küskü’nün “Selçuklular Döneminde Kadın”, Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Parladır’ın “Osmanlılar Döneminde Kadın” ve Doç. Dr. Nilgün Nurhan Kara’nın “Milli Mücadele Döneminde Kadın” başlıklı sunumlarıyla devam etti.
Konferansın yanı sıra İKÇÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman ve Atölye Öğrencileri, Çiğli Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü kursiyerleri, İKÇÜ Sanat Topluluğu öğrencilerini bir araya getiren “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Sergisi”nin açılışı yapıldı. Yağlı boya, sulu boya, karakalem, ahşap baskıdan oluşan toplam 46 eser sanatseverlerle buluştu. Sergiler ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Salman, eğitimden sağlığa, spordan sanata, hayatın her alanında başarı ile yer alan kadınlara daha fazla ihtiyacın olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Salman, dünyadaki kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi konusunda bilimsel çalışmaların yanında sanatı da bu yelpazeye katarak toplumsal bilincin arttırılmasına yönelik etkinlikler düzenlemeye devam edeceklerini vurguladı. Etkinlikler kapsamında Tire Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü kursiyerlerinin ve giyim öğretmenlerinin el emeği ile işlediği 40’ın üzerindeki "Anadolu Motifleri" temalı “Geleneksel Kadın Kıyafetleri Sergisi” de İKÇÜ’lü sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
https://www.ikcu.edu.tr/Haber/14018/kadin-erkek-ayrimindan-ote-canlarin-birlikteligi-anlayisindayiz