2025 "Aile Yılı"
T.C. Cumhurbaşkanlığı ve T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2025 yılı “Aile Yılı” olarak ilan edilmiştir. Ayrıca, aile kurmayı teşvik edecek maddi destekler, danışmanlık hizmetleri ve genç çiftler için konut destekleri gibi uygulamaların gerçekleştirileceği açıklanmıştır. Bununla ilgili T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, aile müessesesinin desteklenmesi, güçlendirilmesi, gençlerin sosyal risklere karşı korunması ve gelişimleri ile girişimlerine destek sağlanmasına yönelik kaynağın oluşturulması amacıyla “Aile ve Gençlik Fonu” meydana getirilmiştir. Bu kapsamda, evlenmeyi planlayan çiftlere ekonomik, psikolojik ve sosyal destekler sunarak evliliklerinin daha sağlam bir temele oturmasına yardımcı olma konularında “Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi" hayata geçirilmiştir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın “Aile Yılı” kapsamında sağlanacak destek paketine ilişkin açıklaması şu şekildedir:
- Faizsiz krediden yararlanmak isteyen çiftlerin ayrıca taşınmaz sahibi ya da hissedar olmaması da şartlar arasında.
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “Aile Yılı" desteği kapsamında yapılacak yardımlar, 1 Ocak 2025 tarihinden sonra doğan çocukları kapsamaktadır.
- 1 Ocak 2025’ten sonra doğan ikinci çocuk için her ay olacak şekilde bin 500 lira yardım yapılacaktır.
- 1 Ocak 2025’ten sonra üçüncü çocuğunu dünyaya getiren anneye ise aylık 6 bin 500 lira ödeme yapılacaktır. Dördüncü çocukta ise yine 5 bin liralık yardım eklenecektir. Böylece 4 çocuklu bir ailenin hesabına toplam 11 bin 500 lira yatırılacaktır.
- Söz konusu yardımlar çocuklar 5 yaşını doldurana kadar devam edecektir.
- Yardımlar ailelere kriter gözetilmeksizin verilecektir. Herhangi bir şart bulunmamaktadır.
- Aile ve Gençlik Fonu'na başvurmak isteyen gençler, 48 ay vadeli ve 2 yıl geri ödemesiz 150 bin lira tutarındaki faizsiz krediden yararlanabileceklerdir. Başvurular e-Devlet üzerinden yapılacaktır.
- Aile ve Gençlik Fonu’ndan yararlanmak isteyen gençler için gerekli şartlar aşağıdaki gibidir:
- T.C. vatandaşı olmak ve Türkiye’de ikamet etmek, başvuru tarihi itibarıyla 18-29 yaş arasında olmak, taşınmaz sahibi ya da hissedarı olmamaları, çiftlerin son 6 aylık gelir toplamı ortalamasının ve son aya ait gelirleri toplamının asgari ücretin 2,3 katından fazla olmamak, başvuru tarihi itibarıyla resmî nikah gününe en az 2 ay, en fazla 6 ay kalmış olmak, Bakanlığın evlilik sonrası sunacağı eğitim hizmetlerine 2 yıl içerinde katılmayı taahhüt etmek.
https://ailegenclikfonu.aile.gov.tr/sikca-sorulan-sorular
https://ailegenclikfonu.hmb.gov.tr/evlenecek-genclerin-desteklenmesi-projesi